Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Racisme,Brugse politie en camera's

Wat een terrasbezoek in de Brugse binnenstad op een zonnige middag niet allemaal teweeg kan brengen…
Bruggeling Didier Eeckhout staat plots in het middelpunt van een ware mediastorm en de politie overweegt een kacht tegen hem in te dienen.

Waarover gaat dit allemaal?

Didier zit op een zeldzaam zonnige dag te genieten van een Ricard als vlak voor hem opschudding ontstaat. Een onschuldige bij was zo onhandig om in de koffie van een klant terecht te komen. De klant eiste daarop een nieuwe kop koffie gratis. De uitbater vond terecht dat hij geen schuld had aan het tragische ongeval van de bij en weigerde waarop de klant boos werd, het kopje op de grond kapot smeet en de uitbater begon uit te kafferen.
Didier begon te filmen.

De uitbater besloot om geen vergoeding te vragen voor zijn vernielde eigendom maar vroeg de klant om de zaak te verlaten. Die begon echter net in vorm te komen en ging gedreven door met zijn rascistische sermoen waarop de uitbater besloot dat alleen ordehandhavers hier een einde aan konden maken. De agenten stelden proces-verbaal op.

Thuisgekomen zet Didier dit filmpje op zijn blog. Daar zet hij wel vaker fimpjes over Brugse toestanden op: leuke, opbeurende filmpjes maar ook over bepaalde mistoestanden zoals de erbarmelijke staat van sommige fietspaden enz… Soms worden die beelden overgenomen door anderen om bepaalde toestanden aan te klagen of gewoon omdat ze mooi zijn.
Dit filmpje werd opgepikt door de reguliere media, met name door Knack en het Nieuwsblad.

Het filmpje ging nu echt viraal en werd druk becommentarieerd. Met het lezen van die commentaren kon men zich de hele avond bezighouden al hield ik daar al snel mee op; sommige commentatoren vielen de racist bij of legden er nog een schepje bovenop. Anderen vielen de boodschapper aan en hadden het over publieke schandpalen en dergelijke. Persoonlijk ben ik ook tegen dergelijke middeleeuwse gebruiken in een modern jasje maar in dit geval is er naar mijn mening geen sprake van. De man zag dat hij gefimd werd en maakte geen enkel bezwaar, het tegendeel was eerder waar…

De Brugse politie zorgde intussen voor nog meer media-aandacht door publiek te overwegen klacht in te dienen tegen de filmer. Nu gooiden ook de Standaard, De Morgen, VTM en VRT zich op dit item.

Politie en burgerjournalistiek

Korpschef Dirk Van Nuffel kondigt aan dat zal worden onderzocht of het korps zich burgerlijke partij stelt. ‘Ik denk dat iedereen aanvoelt dat dit niet kan’, luidt het in Het Laatste Nieuws. Hij spreekt van twee maten en gewichten. ‘De naburige politiezone Westkust en tal van andere zones proberen al lang om interventies te filmen met zogeheten bodycams, kleine camera’s op de borstzak of pet van de politie. Alleen: dat stuit op privacywetgeving. Als de politie de burgers niet mag filmen, waarom mogen zij dat dan wel?’
Ook Catherine De Bolle, de grote baas van de federale politie, zegt de wrevel van de korpschef te begrijpen.

Het is natuurlijk wel zo dat de politie burgers filmt, de stad staat vol camera’s. Een ernstige controle op gebruik en bewaring van die beelden ontbreekt. In die zin is er inderdaad sprake van 2 maten en gewichten. De doorsnee burger heeft minder macht de beelden op te eisen dan de politie als zij worden gefilmd… En wat betreft het verspreiden van deze beelden: De burger heeft recht op democratische controle over de instanties in het leven geroepen om zijn rechten te beschermen. Het observeren van politiediensten bij het uitvoeren van hun job in de openbare ruimte is hierbij een goed hulpmiddel.

Inderdaad proberen politiediensten al gruime tijd te verhinderen dat mensen politie in actie filmen. Getuige hiervan is dit artikel van een paar jaar geleden waarin de Brugse stadsomroep weigert in te gaan op de vraag van de Brugse politie om op verschenen foto’s in een reportage politiemensen onherkenbaar te maken.

Ik kan begrijpen dat de betrokken politiemensen niet zo blij waren met de foto’s in de Stadsomroep maar ze gingen duidelijk in de fout. In het fimpje van Didier was dit niet het geval. Men zou blij moeten zijn met een positief beeld van politiewerk… Een pluim dus voor die 2 politemensen aan het werk, maar niet als ze weer eens de rechten van burgers willen fnuiken.

De politievakbond gaat nog een stapje verder.
‘Wij vragen een wettelijke regeling zodat een gsm in beslag genomen kan worden’, zegt Rudy Callewaert van politievakbond Sypol. ‘De gsm is op dat ogenblik een overtuigingsstuk, een bewijsstuk dat kan toegevoegd worden aan het dossier.’
Sorry hoor: de film kan een bewijsstuk zijn, de gsm zelf niet… En dan zegt hij het zelf: het gaat om de bescherming van de arm der wet tegen het publiek…
‘Callewaert hoopt dat de maatregel ook een afschrikwekkend effect heeft. ‘De mensen zullen dan ook weten dat ze hun gsm tijdelijk of voorgoed kwijt zijn.” (bron: Het Nieuwsblad )

Controle van de burgers over politionele diensten is van vitaal belang voor een rechtstaat. Dit principe moet steeds weer bevochten worden omdat het steeds weer ondergraven wordt. We hebben geen controle meer over welke gegevens de politiediensten over ons hebben en het lijkt ons soms niet eens meer zoveel te kunnen schelen.
‘Als je niets verkeerd doet is er toch niets aan de hand’. Dat zal er echter wel zijn als de politie niet langer wordt gecontroleerd door de burger maar andersom…

Racisme en privacy

We lijken steeds meer imuun te worden tegen racistische uitlatingen. Vaak reageren we er niet meer op. Of we vergoelijken het. ‘Ach, die mens heeft natuurlijk ongelijk, maar hij is de kwaadste niet..’ en ‘Recht op vrije meningsuiting’.
Racisme is echter niet ‘gewoon’ en het recht op vrije meningsuiting wil niet zeggen dat we hele bevolkingsgroepen zomaar kunnen bestempelen als profiteurs. Dergelijke uitlatingen vormen een sluipend gif in onze samenleving. Het creërt een atmosfeer van uitsluiting. Als zulke uitspraken gemeengoed worden leven we in een samenleving waarin groepen en individuen vervolgd worden louter om hun afkomst, gelaatskleur…
Laten we het dus vooral blijven filmen, blijven aan de kaak stellen. Niet op de boodschapper schieten maar op de gevaarlijke alledaagsheid van racisme.

3 thoughts on “Racisme,Brugse politie en camera's”

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.